Heikkinen vann i Belgien

2015-05-17

Seger i fjol – och önskerepris i år. Toomas ”Topi” Heikkinen såg till att det blev en ny segerfest för Volkswagen och Marklund Motorsport när rallycross-VM gästade Belgien.

Teamkompisen P-G Andersson var nära pallen, men fick nöja sig med fjärde plats.

Ett pallbesök blev det däremot för Ole Christian Veiby, Volkswagen Team Sweden, som slutade tvåa i EM-premiären.

Precis som 2014 blev det Heikkinen, Finland och Volkswagen-teamet Marklund Motorsport överst på prispallen i Mettet, Belgien.

– Känslan är obeskrivlig och jag vill verkligen tacka mitt team som svarade för ett fantastiskt jobb. I de två första deltävlingarna i mästerskapet fick vi inte ut det vi hade hoppats på, men nu är vi back in buiseness, jublade Heikkinen, som vann finalen – trots punktering på det sista varvet – i sin VW Polo just före VM-ledenade Petter Solberg och Reinis Nitiss från Lettland.

Heikkinen triumferade från pole position och hade utanför sig i det första startledet teamkompisen och den andre semifinalsegraren, P-G Andersson.

Båda fick en bra start, men Anderssons kom långt ut i den första kurvan och fick efter det en knuff som förpassade honom till sista plats.

– Vi gjorde en mycket bra tävling i dag. Det var bara finalen som inte riktigt blev som jag hade tänkt mig. Jag kom inte in bakom Topi i den första kurvan utan blev hängande på yttern. Där fick jag en smäll så bilen for iväg åt fel håll, säger Andersson, som efter det jobbiga förstavarvet började en jakt som så när ändå höll på att räcka till tredje plats.

– På det fjärde varvet gjorde jag ett ärligt försök att ta mig förbi Nitiss. Jag var uppe jämsides, men längre än så kom jag inte den här gången.

Johan Kristoffersson, som kör VW Polo för Volkswagen Team Sweden och som vann VM-premiären i Portugal för tre veckor sedan, såg i Belgien ut att vara på väg mot en ny topplacering. Han var kvalsnabbast i det 37 bilar starka startfältet och flög fram mot en finalplats i sin semifinal när han fick punktering på vänster framhjul och tappade från första till femte plats.

– Besvikelsen är givetvis stor. Johan var snabbast på banan och utan otur med en punktering tror jag definitivt att han hade varit med och konkurrerat om segern här i dag, säger en något nedstämd Tommy Kristoffersson, chef i Volkswagen Team Sweden.

Ingen final för Kristoffersson den här gången, men full pott i kvalet och ytterligare två poäng i semifinalen gör att han behåller sin andraplats i förarmästerskapet bakom Petter Solberg. Ny trea, tre poäng bakom Kristoffersson, är Heikkinen.

VM-semifinal, för andra tävlingen i rad, blev det även för Kristofferssons teamkompis, Tord Linnerud. Sjätte plats där innebär emellertid att norrmannen fortfarande väntar på sin första final i mästerskapet.

VM i Belgien var också premiär för det fem deltävlingar starka Europamästerskapet i Supercar. EM-förarna körde kvalheaten med sina VM-kollegor och när de fyra omgångarna summerades återfanns Tommy Rustad, HTB Marklund Motorsport, överst i resultatlistan. Fyra var Volkswagen Team Swedens Ole Christian Veiby och båda norrmännen avancerade lätt till final i sina respektive semifinaler.

I finalen, där det bjöds på tuff körning, speciellt på det inledande varvet, körde Veiby in på en fin-fin andraplats bakom segrande fransmannen Jerome Grosset-Janin.

– Ole Christian överraskade definitivt i sin årsdebut i rallycrossen. Förutom andraplatsen noterades han för fjärde tid bland alla förarna i den första kvalomgången. Starkt gjort, konstaterar Tommy Kristoffersson.

Tommy Rustad fick nöja sig med fjärde plats sedan han, precis som ytterligare två fdörarkollegor, tvingats bryta finalen.

Ramona Karlsson, sjunde Volkswagen-förare i Belgien, nådde bara femtonde plats i EM-kvalet och avancerade därmed inte till semifinal i sin VW Scirocco.